Nieuws

Bijlmer mores

Schrijfster Etchica Voorn staat met haar man met hun groentenstal op de markt in de Bijlmer. Ze observeert de mengelmoes van nationaliteiten en gebruiken. ‘Ik voel diep respect voor deze mensen.’

Ogen schitterden boven gekleurde mondkapjes. De anderhalve meter afstand verbond mij met de menigte als vormden we een breiwerk met ingenieus patroon. Als één koor klonk het: Black Lives  Matter!   In mijn jeugd heb ik slechts vijftien kilometer van de Bijlmermeer  gewoond, waar ik nu met duizenden anderen het vredesteken maakte. Als opgroeiende puber hoorde ik dat Surinamers hier de straten en galerijen domineerden. ‘Surinamers?’ werd mij vaak  honend toegebeten, ‘dat zijn niets anders dan messentrekkers, pooiers en heroïnedealers. Luie uitkeringstrekkers.’ Mijn hart kromp   ineen. Ik verlangde zó naar Surinááms, naar het verre land in de   tropen waar mijn vader geboren was, waar mijn oma woonde, mijn Surináámse oma.   Het stukje Suriname dat op een steenworp afstand lag, bleef door zijn slechte reputatie verboden terrein, een wereld waarvan ik alleen maar kon dromen.

Dit is een deel van een artikel in SU – de Glossy voor een #lobi Suriname U kunt het magazine hier bestellen, dan heeft u ‘m binnen vijf werkdagen in huis. Klik op de knop hieronder.

Kijk alvast naar het Voorwoord en de Inhoudsopgave


Wie werken er allemaal mee aan SU?

Inspiratie: Sheila Elkerbout Hoofdredacteur: Steven Dahlberg Art-director: Remco Tonino Eindredactie: SJ Communicatie Editor at large: Agnes Hofman Beeldredactie: Celine Kroon Redactie Adviseur: Ray Blinker

En verder….

Anita Abaisa, Aspha Bijnaar, Helga Banks, Melanie Bosveld, Iwan Brave, Rafael Chen, Anne Elzinga, Dean Gorré en Magali Gorré, Clayton Leslie, Mariam Lo Fo Wong, Pim de la Parra, Harold Pereira, Jörgen Raaijman, Eva Simons, Sabrina Simons, Karin Sitalsing, Kees van der Spek, Cas Schutte, Babs Schutte, Noah Schutte, Soortkill, Bionda Sno, Gerard Spong, Hedy Tjin, Maureen Welscher, Maureen Powel, Pim de la Parra, Roue Verveer, Etchica Voorn en vele anderen.

Related Articles

Back to top button