Nieuws

Powerwomen! Gloria Wekker

Het zijn Surinaamse vrouwen die duidelijk hun stem hebben laten horen. En dat doen ze nog steeds. ‘De tijd van superioriteit, van inferioriteit, van wegkijken en je veilig in bubbels terugtrekken, is voorbij.’

Ze is een voorbeeld voor veel jonge zwarte vrouwen. Een feministisch boegbeeld. Prof. dr. Gloria Wekker (1950, Paramaribo) is sociaal en cultureel antropoloog en bezet sinds 2001 de Aletta leerstoel Gender en Etniciteit aan de Universiteit Utrecht. Haar boek White Innocence (2016) gaat over de moeizame omgang van Nederland met zijn koloniale verleden. Een Engelstalige bundel met wetenschappelijk werk dat in de loop van twintig jaar werd geschreven maar het boek laat zich lezen als een nuttige bijsluiter bij het actuele debat over racisme. In een interview benadrukte ze: ‘Vierhonderd jaar kolonialisme, dat doe je niet ongestraft. Het laat sporen na in hoe je naar jezelf en de ander kijkt.’

Dit is een deel van een artikel in SU – de Glossy voor een #lobi Suriname die is verschenen. Maar u kunt het magazine hier bestellen, dat heeft u ‘m straks op tijd in huis. Klik op de knop hieronder. SU Magazine is ook te koop bij ruim 3.000 verkooppunten in ons land

Kijk alvast naar het Voorwoord en de Inhoudsopgave


Wie werken er allemaal mee aan SU?

Inspiratie: Sheila Elkerbout Hoofdredacteur: Steven Dahlberg Art-director: Remco Tonino Eindredactie: SJ Communicatie Editor at large: Agnes Hofman Beeldredactie: Celine Kroon Redactie Adviseur: Ray Blinker

En verder….

Anita Abaisa, Aspha Bijnaar, Helga Banks, Melanie Bosveld, Iwan Brave, Rafael Chen, Anne Elzinga, Dean Gorré en Magali Gorré, Clayton Leslie, Mariam Lo Fo Wong, Pim de la Parra, Harold Pereira, Jörgen Raaijman, Eva Simons, Sabrina Simons, Karin Sitalsing, Kees van der Spek, Cas Schutte, Babs Schutte, Noah Schutte, Soortkill, Bionda Sno, Gerard Spong, Hedy Tjin, Maureen Welscher, Maureen Powel, Pim de la Parra, Roue Verveer, Etchica Voorn en vele anderen.

Related Articles

Back to top button