Nieuws

Geroofde kunst moet terug naar Suriname

De Raad voor Cultuur heeft de Nederlandse minister Engelshoven van OCW geadviseerd dat Nederland al het koloniaal erfgoed moet teruggeven aan de herkomstlanden. In Suriname is hierop verheugd gereageerd.

Tijdens het koloniale verleden, tijdens de koloniale oorlogen en toen Nederland Indonesië en Suriname in handen had, werd er kunst geroofd. In grote hoeveelheden. Het gaat om kunst uit de periode van begin zeventiende eeuw, toen de eerste schepen vanuit Nederland overzee vertrokken, tot 1975, het jaar dat Suriname een onafhankelijke republiek werd.

De Raad van Cultuur staat onder leiding van de Surinaamse juriste en mensenrechten activist Lilian Gonçalvez-Ho Kang You. In het advies Koloniale Collecties en Erkenning Onrecht stelt de Raad: ‘Historisch onrecht dat in het koloniale verleden heeft plaatsgevonden, kan niet ongedaan worden gemaakt. Maar wel kan aan het herstel van onrecht een bijdrage worden geleverd door bij de omgang met koloniale objecten verantwoordelijkheid voor dat verleden te nemen.’

Dit is een deel van een artikel in SU – de Glossy voor een #lobi Suriname die rond 10 november verschijnt. Maar u kunt het magazine nu al bestellen, dat heeft u ‘m straks op tijd in huis. Klik op de knop hieronder.

Kijk alvast naar het Voorwoord en de Inhoudsopgave


Wie werken er allemaal mee aan SU?

Inspiratie: Sheila Elkerbout Hoofdredacteur: Steven Dahlberg Art-director: Remco Tonino Eindredactie: SJ Communicatie Editor at large: Agnes Hofman Beeldredactie: Celine Kroon Redactie Adviseur: Ray Blinker

En verder….

Anita Abaisa, Aspha Bijnaar, Helga Banks, Melanie Bosveld, Iwan Brave, Rafael Chen, Anne Elzinga, Dean Gorré en Magali Gorré, Clayton Leslie, Mariam Lo Fo Wong, Pim de la Parra, Harold Pereira, Jörgen Raaijman, Eva Simons, Sabrina Simons, Karin Sitalsing, Kees van der Spek, Cas Schutte, Babs Schutte, Noah Schutte, Soortkill, Bionda Sno, Gerard Spong, Hedy Tjin, Maureen Welscher, Maureen Powel, Pim de la Parra, Roue Verveer, Etchica Voorn en vele anderen.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button